JOSIP GABRIĆ, DOPREDSJEDNIK DSHV-A                                                                   POČASNI GRAĐANIN OPĆINE SUBOTICE                
Subotica, 01. rujna 2005. godine

 

     Na središnjoj svečanosti u povodu Dana grada Subotice 1. rujna, Josipu Gabriću  uručeno je zvanje Počasnog građanina Općine Subotica.

   

     Josip Gabrić, diplomirani pravnik i vrhunski sportaš, rođen je u Subotici, gdje je završio i gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio je kao pravni referent u tvornici "Pionir", nakon toga je postao sudac, a zatim je obavljao dužnost tajnika i starješine uprave Skupštine općine Subotica. Mjesto tajnika značilo je u to vrijeme obavljati u izvjesnom smislu funkciju gradonačelnika, budući da je uprava, čiji je bio starješina, i predlagala i provodila odluke značajne za grad. U previranjima sedamdesetih godina bio je prinuđen napustiti upravne poslove te je do mirovine radio kao odvjetnik.
      Dugi niz godina je član Općinske izborne komisije. U SFRJ je vršio i dužnost predsjednika Udruge pravnika za upravne znanosti Vojvodine i bio član Predsjedništva ove Udruge na razini SFRJ.            Kao sportista među najvećim usponima je treće mjesto u svijetu u stolnom tenisu, te brojna osvojena  međunarodna prvenstva pedesetih godina. Sudjelovao je više puta u reprezentaciji SFRJ, osvojio je  jedanaest državnih prvenstava i kao takav proglašen je za zaslužnog sportaša Jugoslavije.
     I danas aktivno sudjeluje u društvenom i političkom životu grada. U DSHV-a je od njegovog osnivanja gde obnaša dužnost dopredsjednika stranke.     

     "Kroz svoj vijek, osobito u sportskom životu, a kasnije i u političkom, dobijao sam razna priznanja po raznim gradovima i raznim zemljama. Međutim, čovjeku je uvijek najdraže kad dobije priznanje od svoga grada, gdje se rodio, gdje je proveo cijeli svoj životni vijek. Mislim kako je priznanje i jedna obaveza te da u granicama svojih mogućnosti trebam sve dok postojim nastaviti činiti nešto korisno za svoj grad.

     Posebno mi je drago što je prijedlog za ovu nagradu dan od strane DSHV-a i HNV-a, jer smatram kako pripadam zajednici koja treba voditi brigu o svojim ljudima i kako te svoje ljude treba isticati. To sam ovom prigodom doživio i to mi je posebno drago. Nastojat ćemo da nas ubuduće bude što više. Danas je to bio i dr. Slaven Bačić. Sposobni smo i možemo, samo ne trebamo dozvoliti da nam stavljaju razne klipove u kotače i tako nas zaustavljaju u napretku. Mislim da smo dovoljno jaki i da se nećemo dati.

     Hrvatska zajednica se nastoji što više uključiti u društveni život grada. ja očekujem da u Subotici napokon proradimo punom parom jer je činjenica da u ovom gradu živi 33 posto Hrvata, unatoč tome što se zbog raznih političkih i drugih situacija broj tako izjašnjenih smanjio. neki su plašeći se izjasniti kao takvi otišli u nešto drugo, ili se nisu ni izjasnili, kaže Josip Gabrić. "

                                                                                     Pogledajte slike sa prijema >